Przepis na wegetariańskie burgery bananowe z sosem czekoladowym i winogronami.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 banany
- 100 g posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 mała cukinia
- 1 ziemniak
- 1 garść posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 garść winogron zielonych
- 1 garść pokrojonych oliwek
- sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oleju aż staną się miękkie.
- Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na przecier. Dodajemy do nich posiekane orzeszki ziemne, startą cukinię i ziemniaka, posiekany koper oraz przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy i formujemy burgery.
- Burgery obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni aż zrobią się rumiane z obu stron.
- Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodajemy czerwone wino i gotujemy na małym ogniu aż wino odparuje.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
- Winogrona kroimy na połówki lub mniejsze kawałki, a oliwki na drobno. Dodajemy do sosu cebulowego i mieszamy.
- Burgery układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym z winogronami i oliwkami. Podajemy na ciepło.
To połączenie klasycznych i nietypowych składników z pewnością zachwyci podniebienia Twoich gości.
Jedz rośliny, poczuj moc natury, oszczędź życie zwierząt i zdobądź energię, która cię napędza.