Przepis na wegetariańskie burgery bananowe z sosem czekoladowym i winogronami.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 banany
  • 100 g posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 mała cukinia
  • 1 ziemniak
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 garść winogron zielonych
  • 1 garść pokrojonych oliwek
  • sól, pieprz, papryka do smaku
 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oleju aż staną się miękkie.
  2. Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na przecier. Dodajemy do nich posiekane orzeszki ziemne, startą cukinię i ziemniaka, posiekany koper oraz przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy i formujemy burgery.
  3. Burgery obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni aż zrobią się rumiane z obu stron.
  4. Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodajemy czerwone wino i gotujemy na małym ogniu aż wino odparuje.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  6. Winogrona kroimy na połówki lub mniejsze kawałki, a oliwki na drobno. Dodajemy do sosu cebulowego i mieszamy.
  7. Burgery układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym z winogronami i oliwkami. Podajemy na ciepło.
 

To połączenie klasycznych i nietypowych składników z pewnością zachwyci podniebienia Twoich gości. 


Jedz rośliny, poczuj moc natury, oszczędź życie zwierząt i zdobądź energię, która cię napędza.

link(''); ?>