Oto przepis na nieskomplikowany obiad z zielonych szparagów:

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj zielone szparagi i odłam końce. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Ugotuj w rondlu wodę, dodaj szczyptę soli i włóż szparagi. Gotuj przez około 3-5 minut lub do momentu, gdy będą miękkie.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez około 1-2 minuty na złoty kolor.
  4. Dodaj do patelni szparagi i smaż przez kilka minut aż ich zewnętrzna warstwa zacznie się delikatnie rumienić.
  5. Skrop szparagi sokiem z 1/2 cytryny i dodaj do smaku soli i pieprzu.
  6. Przełóż szparagi z patelni na talerz i podaj jako dodatek do mięsa, ryb lub jako samodzielne danie.

Smacznego


Oto przepis na danie z zielonymi szparagami i makaronem:

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny, wyciśnięty sok
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
 

Przygotowanie:

  1. Obierz zielone szparagi oraz odłam końce i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W międzyczasie, na patelni na średnim ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez ok. 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.
  4. Dodaj posiekane szparagi i smaż przez kolejne 4-5 minut, aż zmiękną. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Odsącz makaron i dodaj go do patelni z szparagami. Wymieszaj i podgrzej przez 1-2 minuty.
  6. Podawaj danie na talerzach, posypując startym parmezanem.

Smacznego


Oto przepis na zupę krem z zielonych szparagów:

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • gałązka świeżego koperku
 

Przygotowanie:

  1. Obierz szparagi, odłam końce i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W rondlu rozgrzej masło i dodaj cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor.
  3. Dodaj szparagi i smaż przez 10-15 minut aż zmiękną.
  4. Dodaj bulion warzywny, przykryj pokrywą i gotuj na niskim ogniu przez około 20 minut aż wszystkie składniki zmiękną.
  5. Zblenduj zupę w mikserze, a następnie wlej do rondla i dodaj śmietanę kremówkę. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Podgrzej zupę na średnim ogniu przez kilka minut aż zacznie się zagotowywać.
  7. Podawaj na talerzach, posypując posiekanym koperkiem.

Smacznego! 

Zielone szparagi to superfood, które dodaje zdrowia i energii. Dodaj je do swojego menu i poczuj się jak superbohater gotowania!

link(''); ?>